Δημιουργία ομάδας

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΑ- ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

«Το πολυπληθέστερο σε μαθητές (συμμετέχουν πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών του Γυμνασίου) και μακροβιότερο (δέκα συνεχόμενα χρόνια) πολιτιστικό πρόγραμμα του σχολείου με έντονη πολιτιστική και φιλανθρωπική δράση.

Ο χρόνος εκτός σχολικού ωραρίου που αφιερώνεται στα παιδιά θεωρούμε ότι είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας.

Ο χρόνος αυτός γίνεται πολύτιμος και αποκτά αξία, όταν όλοι μαζί καθηγήτριες και μαθητές του προγράμματος με τις δράσεις μας προάγουμε  τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, εμβαθύνοντας σε γνώσεις μουσικής, θεάτρου, ορθοφωνίας, λογοτεχνίας, διαχείρισης της Ελληνικής γλώσσας.

Απόφοιτοι μαθητές του Γυμνασίου μας, που τώρα ή φοιτούν σε Λύκεια ή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξακολουθούν να είναι μέλη της ομάδας, καθώς και γονείς που προσφέρουν αμέριστα τη βοήθειά τους»

 

Το πολιτιστικό πρόγραμμα δημιούργησε το 2008 στο σχολείο η  Κατερίνα   Παπαθανασίου καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου, μαθηματικός και πτυχιούχος κλασικού τραγουδιού-μονωδός.

Αιτία ήταν το όραμα ότι το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να είναι μόνο μαθήματα, και αφορμή η αγάπη για την καλή ποιοτική μουσική  και τον σωστά δομημένο λόγο.

Έτσι το 8ο Γυμνάσιο Βόλου έγινε τόπος συγκέντρωσης και δημιουργίας των μαθητών στον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους, ένα «καλλιτεχνικό εντευκτήριο» γεμάτο ζωή.

Η ίδια συντονίζει με επιτυχία μέχρι και σήμερα την πολυπληθή ομάδα του προγράμματος ( αριθμεί κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 70 με 80 μαθητές) υλοποιώντας πολυάριθμες και αξιόλογες δράσεις που ξεπερνούν τα όρια της τάξης και  του αναλυτικού προγράμματος, στα πλαίσια του ανοίγματος του δημόσιου σχολείου στην κοινωνία και της εθελοντικής και απρόσκοπτης προσφοράς και αλληλεγγύης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα βιβλία πράξεων του 8ου Γυμνασίου Βόλου, από το ηλεκτρονικό αρχειακό υλικό του σχολείου καθώς και από το φυλασσόμενο αρχείο των  τοπικών εφημερίδων «Θεσσαλία», «Ταχυδρόμος» και «Μαγνησία» τόσο έντυπο όσο και ηλεκτρονικό.

 

Τα τελευταία οκτώ χρόνια συνεργάτης και συνοδοιπόρος είναι η καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου Μαρία Αλπάκη.


Η επιλογή των  τραγουδιών που ακούγονται στις παραστάσεις, η διδασκαλία τους, η διεύθυνση της πενηνταμελούς χορωδίας  των «Μουσικοθεατρικών-Εναλλακτικών» γίνεται από την Κατερίνα Παπαθανασίου.

Η θεατρική διδασκαλία, διασκευή σεναρίων, σκηνοθεσία, από τις Μαρία Αλπάκη και Κατερίνα Παπαθανασίου

Η συνοδεία στο πιάνο γίνεται εξ’ αρχής από την Ελένη Ζωγράφου καθηγήτρια Θρησκευτικών του σχολείου και διπλωματούχου πιάνου.

«Σε αυτήν την ομάδα του σχολείου μας  αναπτύσσονται  δεσμοί φιλίας, συνεργασίας και σύσφιξης σχέσεων καθηγητριών και παιδιών.
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια όλα τα παιδιά να αποκτήσουν το θάρρος να εκφράζονται μπροστά σε κοινό και να   αποβάλλουν τις ανασφάλειές τους. Να βγάλουν στην επιφάνεια τις όποιες δεξιότητές τους και  να παρουσιάσουν όσα κρύβουν στην ψυχούλα τους. Να μάθουν να συνεργάζονται, να βοηθούν, να συμπαραστέκονται, να ενθαρρύνουν. Να βραβεύουν το καλύτερο, να μην το ζηλεύουν, να το θαυμάζουν και να ψάχνουν μέσα τους να ανακαλύψουν ποιο είναι το δικό τους προτέρημα, γιατί όλα έχουν!»