ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Γενικές Πληροφορίες για το Διαγωνισμό
Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται με επτά πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής μας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Οι Φορείς είναι:
 το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός με πρόταση εικαστικού έργου, σκίτσου-ζωγραφιάς- με ήρωες του ’21 εμπνευσμένο από τους πίνακες του ζωγράφου Θεόφιλου,
 το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με πρόταση ζωγραφικού έργου με παραδοσιακές φορεσιές,
 ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου με πρόταση πεζού κειμένου αφιερωμένο στο περιβάλλον ή στο τρέχον παγκόσμιο πρόβλημα,
 ο Σύλλογος Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία με πρόταση αφίσας για την εθελοντική προσφορά αίματος – εθελοντική αιμοδοσία
 το φιλανθρωπικό Σωματείο «ο Εσταυρωμένος» με πρόταση ποιήματος αφιερωμένο στην αγάπη και την εθελοντική προσφορά,
 το Σωματείο Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με πρόταση δημιουργίας τεχνημάτων ή ειδωλίων Νεολιθικής εποχής από πηλό ή πλαστελίνη,
 η ομάδα ρομποτικής TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με πρόταση δημιουργίας έργων ρομποτικής.
Ζητούμενο του διαγωνισμού είναι να ασχοληθείς με ευφάνταστες δημιουργίες, αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, μέσω μιας γκάμας επιλογών, όπως φωτογραφία, αφίσα, σκίτσο, κολλάζ, χειροτεχνία, χειροποίητο αντικείμενο, ποίημα, πεζό, ή ρομποτικό έργο.
Σου προτείνονται επτά θεματικές δράσεις από τις οποίες θα επιλέξεις όποια ή όποιες σε ενδιαφέρουν για να συμμετάσχεις ξεδιπλώνοντας το ταλέντο σου. Κάθε δράση έχει προταθεί από ένα φορέα πολιτισμού ή επιστήμης της περιοχής μας. Οι επτά θεματικές δράσεις περιγράφονται πιο κάτω.
Το έργο σου ή τα έργα σου θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή, αρχείο κειμένου, αρχείο φωτογραφίας ή εικόνας (ανάλογα τη θεματική δράση) μέχρι 10 Μαΐου 2020 στο email
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Η τελική αξιολόγηση των έργων θα γίνει από επιτροπή εκπαιδευτικών, γονέων και μελών φορέων πολιτισμού. Θα ακολουθήσει βράβευση σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ειδικός έπαινος.
3
Προτείνουμε να προσέξεις:
 Το ζωγραφικό σου έργο, το χειροτέχνημα, η αφίσα, το σκίτσο, το κολλάζ ή ότι δημιουργήσεις θα πρέπει απαραίτητα να παραπέμπει στο πνεύμα της θεματικής δράσης που επέλεξες.
 Το έργο σου θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και αυθεντικό. Κατά την αξιολόγηση θα ληφθεί υπόψη η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η καινοτομία της ιδέας/ δημιουργίας/ κατασκευής.
 Να διακρίνεται για την καλλιτεχνική, σχεδιαστική και τεχνική του αρτιότητα.
 Η έγκριση συμμετοχής σου να συνοδεύεται οπωσδήποτε από την έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του γονέα-κηδεμόνα σου (επισυνάπτεται υπόδειγμα στο τέλος)
Ακολουθούν στο εγχειρίδιο που διαβάζεις αυτή τη στιγμή:
 Αναφορά στις Θεματικές Δράσεις και Οδηγίες για τη συμμετοχή σου στο διαγωνισμό
 Περιγραφές των Θεματικών Δράσεων από τους φορείς πολιτισμού ή τους συλλόγους οι οποίοι συνδιοργανώνουν τη δράση «Δημιουργούμε στο Σπίτι».
 Πρότυπο υπεύθυνης δήλωσης του γονέα σου, για τη συμμετοχή σου στους διαγωνισμούς
4
Οδηγίες για τη συμμετοχή σου στο διαγωνισμό
Επίλεξε κατηγορία και άσε το ταλέντο και τη φαντασία σου να σε οδηγήσει!!!!
1. Τέχνημα-αγγείο-ειδώλιο σαν αυτά της Νεολιθικής εποχής.
Το Σωματείο Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου σου προτείνει τη δημιουργία τεχνημάτων, ειδωλίων, αγγείων Νεολιθικής εποχής από πηλό ή πλαστελίνη ή ό,τι εσύ επινοήσεις.
Το έργο σου μπορείς να το δημιουργήσεις σε οποιοδήποτε μέγεθος επιθυμείς, να το φωτογραφήσεις και να μας στείλεις το αρχείο της ψηφιακής φωτογραφίας σου σε όσο καλύτερη ποιότητα κι ανάλυση μπορείς.
Φύλαξε το πρωτότυπο έργο σου, καθώς αργότερα μπορεί να εκτεθεί σε ειδική έκθεση.
Η μορφή της ψηφιακής φωτογραφίας που θα στείλεις μπορεί να είναι jpg ή pdf ή docx.
Κάθε δημιουργία σου να συνοδεύεται από ένα μικρό κειμενάκι, αρχείο (.doc), στο οποίο θα πρέπει να γράφεις το Ονοματεπώνυμό σου, το Σχολείο και την Τάξη σου, το Τηλέφωνο ενός από τους γονείς ή τους κηδεμόνες σου, έναν Τίτλο (ονομασία) για το έργο σου, καθώς και την ανάλυση της ιδέας, μέχρι 150 λέξεις, στην οποία βασίστηκες και το δημιούργησες.
Επίσης, θα πρέπει να μας στείλεις κι ένα τρίτο αρχείο με τη φωτογραφία μίας υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωσης του γονέα σου (πρότυπο επισυνάπτεται στο τέλος του εγχειριδίου που διαβάζεις αυτή τη στιγμή).
Για περισσότερες ιδέες μπορείς να επισκεφθείς και το site του Μουσείου και να περιηγηθείς:
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3271
Μπορείς να δεις περισσότερα για τον διαγωνισμό και στο παράρτημα που ακολουθεί (σελ.11). Επίσης, σου προτείνουμε να συζητήσεις την ιδέα σου με τους καθηγητές της τάξης σου και να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες (αν χρειάζεται) στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τα έργα σου θα τα αποστείλεις ΜΟΝΟ στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
5
2. Ζωγραφικό έργο ή σκίτσο με παραδοσιακές φορεσιές του Ν. Μαγνησίας
Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σου προτείνει να φτιάξεις ένα ζωγραφικό έργο με παραδοσιακές φορεσιές. Το ζωγραφικό έργο θα πρέπει απαραίτητα να παραπέμπει στις παραδοσιακές φορεσιές του Ν. Μαγνησίας. Το ζωγραφικό έργο μπορεί να δημιουργηθεί:
α) με πάσης φύσεως χρώματα (ξυλοχρώματα, παστέλ, τέμπερες, κάρβουνο κλπ)
β) με σύνθεση ποικιλίας υλικών (κολλάζ με ύφασμα, χαρτί, χάντρες, μέταλλο, κουμπιά και οτιδήποτε κριθεί σκόπιμο να ενταχθεί στο έργο)
γ) με μικτή τεχνική.
Το έργο σου θα το φωτογραφήσεις και θα μας στείλεις τη φωτογραφία σε όσο καλύτερη ποιότητα κι ανάλυση μπορείς. Η μορφή της ψηφιακής φωτογραφίας που θα στείλεις μπορεί να είναι jpg ή pdf. Κάθε δημιουργία σου να συνοδεύεται από ένα μικρό κειμενάκι, αρχείο (.doc), στο οποίο θα πρέπει να γράφεις το Ονοματεπώνυμό σου, το Σχολείο και την Τάξη σου, το Τηλέφωνο ενός από τους γονείς ή τους κηδεμόνες σου, έναν Τίτλο (ονομασία) για το έργο σου, καθώς και την ανάλυση της ιδέας, μέχρι 150 λέξεις, στην οποία βασίστηκες και το δημιούργησες.
Επίσης, θα πρέπει να μας στείλεις κι ένα τρίτο αρχείο με τη φωτογραφία της υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωσης του γονέα σου (πρότυπο επισυνάπτεται στο τέλος του εγχειριδίου που διαβάζεις αυτή τη στιγμή).
Μπορείς να δεις περισσότερα για τον διαγωνισμό στο παράρτημα που ακολουθεί (σελ.12). Επίσης, σου προτείνουμε να συζητήσεις την ιδέα σου με τους καθηγητές της τάξης σου και να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες (αν χρειάζεται) στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τα έργα σου θα τα αποστείλεις ΜΟΝΟ στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
6
3. Εικαστικό έργο, σκίτσο-ζωγραφιά- με ήρωες του ’21 εμπνευσμένο από τους πίνακες του ζωγράφου Θεόφιλου
Το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός σου προτείνει να δημιουργήσεις εικαστικό έργο, σκίτσο-ζωγραφιά- με ήρωες του ’21 εμπνευσμένο από τους πίνακες του ζωγράφου Θεόφιλου. Μπορείτε να περιηγηθείς στο διαδίκτυο και να βρείς έργα του Θεοφίλου. Το ζωγραφικό σου έργο μπορεί να δημιουργηθεί:
α) με πάσης φύσεως χρώματα (ξυλοχρώματα, παστέλ, τέμπερες, κάρβουνο κλπ)
β) με σύνθεση ποικιλίας υλικών (κολλάζ με ύφασμα, χαρτί, χάντρες, μέταλλο,
κουμπιά και οτιδήποτε κριθεί σκόπιμο να ενταχθεί στο έργο)
γ) με μικτή τεχνική.
Το έργο σου, ζωγραφιά-σκίτσο, θα το φωτογραφήσεις και θα μας στείλεις τη φωτογραφία σε όσο καλύτερη ποιότητα κι ανάλυση μπορείς. Η μορφή της ψηφιακής φωτογραφίας που θα στείλεις μπορεί να είναι jpg ή pdf. Κάθε δημιουργία σου να συνοδεύεται από ένα μικρό κειμενάκι, αρχείο (.doc), στο οποίο θα πρέπει να γράφεις το Ονοματεπώνυμό σου, το Σχολείο και την Τάξη σου, το Τηλέφωνο ενός από τους γονείς ή τους κηδεμόνες σου, καθώς κι έναν Τίτλο (ονομασία) για το έργο σου με την ανάλυση της ιδέας, μέχρι 150 λέξεις, στην οποία βασίστηκες και το δημιούργησες. Επίσης, θα πρέπει να μας στείλεις κι ένα τρίτο αρχείο με τη φωτογραφία της υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωσης του γονέα σου (πρότυπο επισυνάπτεται στο τέλος του εγχειριδίου που διαβάζεις αυτή τη στιγμή).
Μπορείς να δεις περισσότερα για τον διαγωνισμό στο παράρτημα που ακολουθεί (σελ.14). Επίσης, σου προτείνουμε να συζητήσεις την ιδέα σου με τους καθηγητές της τάξης σου και να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες (αν χρειάζεται) στο email:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τα έργα σου θα τα αποστείλεις ΜΟΝΟ στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
7
4. Δημιουργία έργου ρομποτικής
Η ομάδα ρομποτικής TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σου προτείνει να περιηγηθείς στον κόσμο της ρομποτικής, φτιάχνοντας μια ζωγραφιά, ή σχεδιάζοντας, ή περιγράφοντας ή κατασκευάζοντας ένα ρομποτικό μηχανισμό από οποιαδήποτε υλικά και να το φωτογραφήσεις. Σκέψου τη δημιουργία ενός ρομπότ που ονειρεύεσαι!!
Περίγραψε το, ζωγράφισε το, σχεδίασε το και στείλτο μας.!!!
Το έργο σου μπορείς να το δημιουργήσεις σε οποιοδήποτε μέγεθος θέλεις, να το φωτογραφήσεις και να μας στείλεις τη φωτογραφία σε όσο καλύτερη ποιότητα κι ανάλυση μπορείς. Φύλαξε το έργο σου, καθώς αργότερα μπορεί να εκτεθεί.
Η μορφή της ψηφιακής φωτογραφίας που θα στείλεις μπορεί να είναι jpg ή pdf. Κάθε δημιουργία σου να συνοδεύεται από ένα μικρό κειμενάκι, αρχείο (.doc), στο οποίο πρέπει να γράψεις το Ονοματεπώνυμό σου, το Σχολείο και την Τάξη σου, το Τηλέφωνο ενός από τους γονείς ή τους κηδεμόνες σου κι έναν Τίτλο (ονομασία) για το έργο σου με την ανάλυση της ιδέας σου, μέχρι 150 λέξεις, στην οποία βασίστηκες και το δημιούργησες.
Επίσης, θα πρέπει να μας στείλεις ένα τρίτο αρχείο με τη φωτογραφία της υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωσης του γονέα σου (πρότυπο επισυνάπτεται στο τέλος του εγχειριδίου που διαβάζεις αυτή τη στιγμή).
Μπορείς να δεις περισσότερα για τον διαγωνισμό στο παράρτημα που ακολουθεί (σελ.15). Επίσης, σου προτείνουμε να συζητήσεις την ιδέα σου με τους καθηγητές της τάξης σου και να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες (αν χρειάζεται) στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τα έργα σου θα τα αποστείλεις ΜΟΝΟ στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
8
5. Ποίημα
Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ο Εσταυρωμένος» σου προτείνει να γράψεις ένα ποίημα αφιερωμένο στην αγάπη και την εθελοντική προσφορά προς το συνάνθρωπό μας.
To ποίημά σου, θα πρέπει να σταλεί σε μορφή εγγράφου Α4 (αρχείο κειμένου doc).
Το αρχείο της δημιουργίας σου θα πρέπει να συνοδεύεται κι από ένα άλλο αρχείο (.doc) με ένα μικρό κείμενο στο οποίο θα πρέπει να γράφεις το Ονοματεπώνυμό σου, το Σχολείο και την Τάξη σου και το Τηλέφωνο ενός από τους γονείς ή τους κηδεμόνες σου. Στο κείμενο πρέπει να γράψεις κι έναν Τίτλο (ονομασία) για το έργο σου, με την ανάλυση της ιδέας σου, μέχρι 150 λέξεις, στην οποία βασίστηκες και έγραψε το ποίημά σου.
Επίσης, θα πρέπει να μας στείλεις ένα τρίτο αρχείο με τη φωτογραφία της υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωσης του γονέα σου (πρότυπο επισυνάπτεται στο τέλος).
Μπορείς να δεις περισσότερα για τον διαγωνισμό στο παράρτημα που ακολουθεί (σελ.16). Επίσης, σου προτείνουμε να συζητήσεις την ιδέα σου με τους καθηγητές της τάξης σου και να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες (αν χρειάζεται) στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τα έργα σου θα τα αποστείλεις ΜΟΝΟ στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
9
6. Αφίσα για την εθελοντική αιμοδοσία
Ο Σύλλογος Γονέων και πασχόντων από μεσογειακή αναιμία σου προτείνει τη δημιουργία αφίσας για την εθελοντική αιμοδοσία.
Η Αφίσα πρέπει να έχει μέγεθος Α3. Αν επιλέξεις ώστε η αφίσα σου να είναι ζωγραφισμένη με το χέρι, μπορείς να τη φωτογραφήσεις και να τη στείλεις σε ψηφιακή μορφή jpg ή pdf. Αν επέλεξες να δημιουργήσεις ψηφιακή αφίσα στον υπολογιστή σου θα πρέπει να αποσταλεί σε μορφή jpg ή pdf ή doc.
Το αρχείο της φωτογραφίας της δημιουργίας σου θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα άλλο αρχείο (.doc) με ένα μικρό κείμενο, στο οποίο θα πρέπει να γράφεις το Ονοματεπώνυμό σου, το Σχολείο και την Τάξη σου, και το Τηλέφωνο ενός από τους γονείς ή τους κηδεμόνες σου, καθώς κι έναν Τίτλο (ονομασία) για το έργο σου με την ανάλυση της ιδέας, μέχρι 150 λέξεις, στην οποία βασίστηκες και το δημιούργησες. Επίσης, θα πρέπει να μας στείλεις ένα τρίτο αρχείο με τη φωτογραφία της υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωσης του γονέα σου (πρότυπο επισυνάπτεται στο τέλος).
Μπορείς να δεις περισσότερα για τον διαγωνισμό στο παράρτημα που ακολουθεί (σελ.17). Επίσης, σου προτείνουμε να συζητήσεις την ιδέα σου με τους καθηγητές της τάξης σου και να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες (αν χρειάζεται) στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τα έργα σου θα τα αποστείλεις ΜΟΝΟ στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
10
7. Μικρό πεζό κείμενο
ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου σου προτείνει να γράψεις ένα μικρό πεζό κείμενο, μέχρι 1000 λέξεις, αφιερωμένο στο περιβάλλον ή στο τρέχον παγκόσμιο ιατρικό πρόβλημα που μας έχει τόσο ταλαιπωρήσει.
Το κείμενό σου θα πρέπει να σταλεί σε μορφή εγγράφου Α4 (αρχείο κειμένου doc).
Το αρχείο της φωτογραφίας της δημιουργίας σου θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα άλλο αρχείο (.doc) με ένα μικρό κείμενο στο οποίο θα πρέπει να γράφεις το Ονοματεπώνυμό σου, το Σχολείο και την Τάξη σου και το Τηλέφωνο ενός από τους γονείς ή τους κηδεμόνες σου. Στο κείμενο πρέπει να γράψεις κι έναν Τίτλο (ονομασία) για το έργο σου με την ανάλυση της ιδέας, μέχρι 150 λέξεις, στην οποία βασίστηκες και έγραψες το κείμενό σου.
Επίσης, θα πρέπει να μας στείλεις ένα τρίτο αρχείο με τη φωτογραφία της υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωσης του γονέα σου (πρότυπο επισυνάπτεται).
Μπορείς να δεις περισσότερα για τον διαγωνισμό στο παράρτημα που ακολουθεί (σελ. 18). Επίσης, σου προτείνουμε να συζητήσεις την ιδέα σου με τους καθηγητές της τάξης σου και να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες (αν χρειάζεται) στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τα έργα σου θα τα αποστείλεις ΜΟΝΟ στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
11
Παράρτημα: Οι προτάσεις των φορέων Πολιτισμού των Διαγωνισμών: «Δημιουργούμε στο Σπίτι»
1. Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου Το Σωματείο μας "Οι Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου" ευχαριστεί θερμά τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Μαγνησίας για την πρωτοβουλία της να οργανώσει τον πολύπτυχο διαγωνισμό «Δημιουργούμε στο σπίτι». Ο διαγωνισμός θα βοηθήσει τους μαθητές να απασχοληθούν με τρόπο εποικοδομητικό, εκπαιδευτικό και συνάμα ψυχαγωγικό. Το Σωματείο μας ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Μαγνησίας και πρότεινε στα παιδιά να εμπνευστούν από τα ίδια τα εκθέματα του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και να δημιουργήσουν "μικρά έργα τέχνης" με απλά, αλλά ευφάνταστα υλικά (ζυμάρι, πλαστελίνη, πηλό, χαρτί, κλωστές κ.α.). Ειδώλια Νεολιθικής Εποχής. (Ας φτιάξουμε ειδώλια με πλαστελίνη ή πηλό ή να τα ζωγραφίσουμε και στη συνέχεια να τα φωτογραφίσουμε) Αγγεία. Δημιουργούμε διάφορα αγγεία τα οποία βλέπουμε στο siteκαι στο βίντεο, όπως εξαιρετικά εύκολο είναι να δημιουργήσουμε αγγεία Νεολιθικής Εποχής και να τα φωτογραφίσουμε. Το σωματείο μας για εφέτος δημιούργησε κοσμήματα και το γούρι του Μουσείου εμπνευσμένα από Πήλινη Νεολιθική Σφραγίδα. Έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές να δημιουργήσουν σφραγίδα διακοσμητική η οποία να νοηματοδοτεί κάτι δικό τους. Μπορούν επίσης οι μαθητές να δημιουργήσουν κοσμήματα με πηλό ή Πλαστελίνη να φορεθούν και να φωτογραφηθούν. Σας στέλνουμε και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Οι μαθητές μπορούν να εμπνευστούν από το Περίαπτο (κοσμημα)Νεολιθικής εποχής από το οποίο εμπνεύστηκε το σωματείο μας και δημιουργήσαμε κοσμήματα τα οποία φοριούνται από πολλές κυρίες και σας τα παραθέτουμε. Μάλιστα ως τίτλο μπορούμε να γράψουμε ‘’Όλα στο χρόνο αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν ‘’ Κατά τον ίδιο τρόπο οι μαθητές εργάζονται με πλαστελίνη, ή πηλό, ή ζυμάρι με αλάτι, (τις αναλογίες θα τις βρείτε στο διαδίκτυο), ή να το ζωγραφίσουν και στη συνέχεια να το φωτογραφίσουν. Μπορούν να ζωγραφίσουν και να φωτογραφίσουν το ειδώλιο του ταύρου που υπάρχει στο site .Διμήνι –οικισμός Μυκηναϊκή περίοδος 13ος αιώνας π.χ. καθώς και το Πήλινο ομοίωμα άρματος. Από το siteβλέποντας το Όστρακο με παράσταση πλοίων Μυκηναϊκής Εποχής –Παλαιά Βόλου. Μπορείτε να το ζωγραφίσετε και να το αποτυπώσετε σε μπλουζάκι, καπέλο, τσάντα κλπ. Από τις δικές τους επισκέψεις στο Μουσείο οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το παλιό τους φωτογραφικό υλικό και να δημιουργήσουν στο σπίτι τους. Φέτος το Σωματείο μας γιορτάζει πέντε χρόνια και σε αυτή του την πορεία μέσα από τις δράσεις μας (εκθέσεις, ξεναγήσεις) προσπαθήσαμε να φέρουμε τα παιδιά στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας. Λυπούμαστε που βάλαμε μια άνω τελεία στην πολιτιστική μας δράση, αλλά ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούμε με τους μικρούς μας φίλους και θα μας δείξουν από κοντά τις όμορφες και ευφάνταστες δημιουργίες τους!
Κερασία Μπαρτζιώκα Πρόεδρος
12
2. Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου
Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1920-2020) συμμετέχει στην ανοικτή προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού που με πρωτοβουλία της οργανώνει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Μαγνησίας και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου με σκοπό τη φιλοτέχνηση καλλιτεχνικού έργου, με θέμα «Οι φορεσιές του Ν. Μαγνησίας».
Βασικός σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενίσχυση της πολιτιστικής συνείδησης των μαθητών και η ευαισθητοποίησή τους στην προάσπιση και διατήρηση των θησαυρών της ελληνικής φορεσιάς. Να δουν αυτές τις φορεσιές όχι ως μουσειακά είδη, αλλά ως πηγή ζωντανού ενδιαφέροντος στο σύγχρονο πολιτισμικό περιβάλλον. Άλλωστε, όλοι σήμερα συμφωνούν ότι ο παραδοσιακός ενδυματολογικός πολιτισμός αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο άντλησης ιδεών και δημιουργικότητας στο χώρο του πολιτισμού ευρύτερα.
Ο ρόλος των ενδυμασιών: Το ρούχο ήταν πάντα μια γοητευτική υπόθεση. Από πολύ νωρίς η φορεσιά, για μεγάλο μέρος ανθρώπων έπαψε να εξυπηρετεί μόνο την ανάγκη προφύλαξης του σώματος από τις κλιματολογικές συνθήκες και απέκτησε μια πολυποίκιλη λειτουργικότητα: η παράδοση και η ξεχωριστή προσωπικότητα, η φιλαρέσκεια και η πρακτικότητα, ο πλούτος και η φτώχεια, το αξίωμα και η κοινωνική τάξη, η χαρά και η λύπη βρήκαν έκφραση μέσα από τα χρώματα, τα σχέδια τις πτυχώσεις.
Για τους μαθητές η περιπλάνηση στο χώρο της ελληνικής φορεσιάς έχει ιδιαίτερη γοητεία. Μέσα από τις εικόνες και τα σχετικά κείμενα που θα διαβάσουν και που αφορούν το μακρινό ή το κοντινό παρελθόν μας, ξεπροβάλλουν φιγούρες γεμάτες χάρη, ομορφιά, αισιοδοξία. Στις φορεσιές, θα διαπιστώσουν ότι οι πρόγονοί μας που κατοίκησαν το χώρο της Μαγνησίας, όπως και όλοι οι Έλληνες, δεν έδειξαν ποτέ, παρά τις αντιξοότητες που τους επεφύλαξε η πορεία τους στο χρόνο, μίζεροι και κακομοίρηδες παρά λεβέντες και ερωτευμένοι με τη ζωή. Η γνωριμία με την ιδιοσυγκρασία της φυλής μέσω των παραδοσιακών ενδυμασιών που φορέθηκαν στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή μας από τους ντόπιους κατοίκους (Πήλιο, Τρίκερι, Σποράδες, Αλμυρός, Βελεστίνο, ορεινά και πεδινά της Θεσσαλίας) για τα παιδιά σίγουρα θα είναι ένα κέρδος.
Ο σκοπός του διαγωνισμού μέσα από τη δημιουργία του έργου τους:
 Να βοηθήσει τους μαθητές να πραγματοποιήσουν μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα γνωριμία με τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές.
 Να προσεγγίσουν την πολιτιστική διάσταση του παραδοσιακής φορεσιάς που αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 Να κατανοήσουν πως η αντιμετώπιση αυτής της βασικής ανθρώπινης ανάγκης ποικίλλει από εποχή σε εποχή και συνδέεται άρρηκτα με τις εκάστοτε ιδεολογίες και το πολιτισμικό και κοινωνικό υπόβαθρο της εποχής.
 Να γνωρίσουν τα μορφολογικά στοιχεία της ελληνικής φορεσιάς: κατηγορίες, σχέδια, υφάσματα, όπως και τα ζωηρόχρωμα και πλούσια στολίδια, τα κεντίδια. Τα έντονα χρώματα, την ποικιλία, τις τεχνικές και την περιπλοκότητα που χαρακτηρίζουν αυτά τις θαυμαστές δημιουργίες, που έγιναν σε βάθος χρόνου.
Για την υποβολή προτάσεων:
1. Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούνται να υποβάλουν περισσότερες από μια προτάσεις.
2. Κάθε πρόταση συμμετοχής πρέπει να υποβάλλεται σε ξεχωριστό σφραγισμένο φάκελο μεγέθους Α3.
3. Το ζωγραφικό έργο μπορεί να δημιουργηθεί:
α) με πάσης φύσεως χρώματα (ξυλοχρώματα, παστέλ, τέμπερες, κάρβουνο κλπ)
13
β) με σύνθεση ποικιλίας υλικών (κολλάζ με ύφασμα, χαρτί, χάντρες, μέταλλο, κουμπιά και οτιδήποτε κριθεί σκόπιμο να ενταχθεί στο έργο)
γ) με μικτή τεχνική.
Κριτήρια Αξιολόγησης:
1. Το ζωγραφικό έργο θα πρέπει απαραίτητα να παραπέμπει στις παραδοσιακές φορεσιές του Ν. Μαγνησίας
2. Να είναι πρωτότυπο και αυθεντικό.
3. Να διακρίνεται για την καλλιτεχνική, σχεδιαστική και τεχνική του αρτιότητα.
Για τυχόν ερωτήματα των μαθητών, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να απευθύνονται στο e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
14
3. Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός»
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» , αποδεχόμενο την πρόταση από το Γραφείο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης , προτείνει ως θέμα δράσης για τους μαθητές :
«Οι ήρωες του 1821 μέσα από το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ»
Στις 24 Μαρτίου του 1934 πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, πέρασαν 96 χρόνια κι όμως είναι κοντά μας μέσα από το έργο του…..
Ο Μεγαλέξανδρος, οι οπλαρχηγοί του ΄21 , πρόσωπα της Μυθολογίας, θεοί και ήρωες απ΄όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας , αποτελούσαν τον κόσμο του Θεόφιλου.
Ο ίδιος ο Θεόφιλος έλεγε: «Δεν ξέρω την ιστορία όπως οι δάσκαλοι από τα βιβλία, την ξέρω όπως τη λέει ο τόπος και τα τραγούδια του. Η ιστορία είναι άνεμος που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις»..
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει. Τον έλεγαν Θεόφιλο. Τα πινέλα του τα κουβαλούσε στο σελάχι του, εκεί που οι πρόγονοί του ‘βάζαν τις πιστόλες και τα μαχαίρια τους. Τριγύριζε στα χωριά της Μυτιλήνης, τριγύριζε στα χωριά του Πηλίου και ζωγράφιζε. Ζωγράφιζε ό,τι του παράγγελναν, για να βγάλει το ψωμί του. Υπάρχουν στον Άνω Βόλο κάμαρες ολόκληρες ζωγραφισμένες από το χέρι του Θεόφιλου, καφενέδες στη Λέσβο, μπακάλικα και μαγαζιά σε διάφορα μέρη που δείχνουν το πέρασμά του − αν σώζονται ακόμη. Ο κόσμος τον περιγελούσε. Του έκαναν μάλιστα και αστεία τόσο χοντρά, που κάποτε τον έριξαν κάτω από μια ανεμόσκαλα και του ‘σπασαν ένα-δυο κόκαλα. Ο Θεόφιλος, ωστόσο, δεν έπαυε να ζωγραφίζει σε ό,τι έβρισκε. Είδα πίνακές του φτιαγμένους πάνω σε κάμποτο, πάνω σε πρόστυχο χαρτόνι. Τους θαύμαζαν κάτι νέοι που τους έλεγαν ανισόρροπους οι ακαδημαϊκοί. Έτσι κυλούσε η ζωή του και πέθανε ο Θεόφιλος, δεν είναι πολλά χρόνια, και μια μέρα ήρθε ένας ταξιδιώτης από τα Παρίσια. Είδε αυτήν τη ζωγραφική, μάζεψε καμιά πενηνταριά κομμάτια, τα τύλιξε και πήγε να τα δείξει στους φωτισμένους κριτικούς που κάθονται κοντά στον Σηκουάνα. Και οι φωτισμένοι κριτικοί βγήκαν κι έγραψαν πως ο Θεόφιλος ήταν σπουδαίος ζωγράφος. Και μείναμε μ’ ανοιχτό το στόμα στην Αθήνα. Το επιμύθιο αυτής της ιστορίας είναι ότι λαϊκή παιδεία δεν σημαίνει μόνο να διδάξουμε το λαό, αλλά και να διδαχτούμε από τον λαό». Έτσι περιγράφει τον βίο και την πολιτεία του Θεόφιλου ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του στην Αλεξάνδρεια το 1943 για τον Μακρυγιάννη. «Θυμούμαι πάντα τον Θεόφιλο, όταν συλλογίζομαι τον Μακρυγιάννη» θα πει ο ποιητής. του ’21, πρόσωπα της Μυθολογίας,
15
4. Ομάδα Ρομποτικής TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η ομάδα ρομποτικής TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε προσκαλεί να εξερευνήσεις τον κόσμο της ρομποτικής, των κατασκευών και της τεχνολογίας με τρόπο διαφορετικό από τον συνηθισμένο. Ερεύνησε πηγές στο ίντερνετ ή/και σε βιβλία, συζήτησε με μεγαλύτερους και δημιούργησε μια ζωγραφιά, σχεδίασε, περίγραψε, κατασκεύασε ένα ρομποτικό μηχανισμό που πιστεύεις ότι μπορεί να λύσει ένα πρακτικό πρόβλημα της καθημερινότητας. Σε προκαλούμε να πρωτοτυπήσεις με φαντασία. Χρησιμοποίησε οποιαδήποτε (ανακυκλώσιμα) υλικά, υλικά ζωγραφικής, το περιβάλλον Scratch ή ακόμα και συνδυασμό όλων αυτών. Βασικός όρος της πρόκλησης που βάζουμε είναι, το τεχνούργημά σου είτε πρόκειται για (ζωγραφιά), πραγματική κατασκευή ή ψηφιακή δημιουργία, να συνοδεύεται από το σχέδιο λειτουργίας που έχεις φανταστεί, περιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο κρίνεις χρήσιμο για να μπορέσεις να το μοιραστείς με όλους μας και όσο φωτογραφικό υλικό χρειάζεται! Περίγραψε το, ζωγράφισε το, σχεδίασε το και μοιράσου το μαζί μας!! Γίνε ο επόμενος "εφευρέτης".
Αν θέλεις μπορείς να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Η ομάδα ρομποτικής TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
16
5. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» Όταν πριν από εικοσιπέντε χρόνια ξεκινούσαμε μία μικρή ομάδα εθελοντών αυτή τη διακονία, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ούτε τη δυναμική που θα αναπτυσσόταν στη ροή του χρόνου, ούτε το μέγεθος της απήχησης και της δραστικής αλλαγής που θα συντελούνταν στις καρδιές εκείνων που προσήλθαν κοντά μας είτε ως διακονούντες είτε ως διακονούμενοι. Όλη μας η βούληση και επιθυμία περιοριζόταν σε στόχους μινιμαλιστικούς: αναζητούσαμε μόνον τρόπους γόνιμης κοινωνικής παρέμβασης σε μία μικροκλίμακα περιορισμένου τοπικού και αριθμητικού ενδιαφέροντος, και νοηματοδότησης της προσωπικής μας πορείας, με αξιοποίηση των ιδιαιτέρων ικανοτήτων με τις οποίες κάθε άνθρωπος προικοδοτείται άμα τη γεννήσει του. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, το τοπίο είναι ολότελα διαφορετικό. Ο «Ε» αναδεικνύεται ως η ατμομηχανή του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας, απολαμβάνει της ευλογίας και της ολόθερμης στήριξης του οικείου Μητροπολίτου και, πάνω απ’ όλα, δέχεται τις ειλικρινείς ευχαριστίες των ευεργετηθέντων αδελφών μας (φυλακισμένοι, οι οικογένειές τους, ιδρύματα, ευπαθείς ομάδες, εκδόσεις βιβλίων), που βρίσκουν σε εμάς την πιο ζεστή αγκαλιά, πέρα από διαχωρισμούς και τεχνητά αναχώματα. «Η πατρίς ευγνωμονούσα», λοιπόν, και πώς δεν θα ήταν έτσι, εφόσον οι εθελοντές της σεμνής και τελεσφόρου αυτής διακονίας έχουν ως εμπνευστή τον ίδιο τον Θεάνθρωπο Ιησού και οδοδείκτη σε κάθε βήμα τη δική Του μαρτυρική πορεία: από τον θρίαμβο στον διασυρμό, από τις ιαχές στο παράδαρμα, από το χειροκρότημα στον εμπαιγμό και τη Σταύρωση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων του νομού μας θα τύχουν μίας σπουδαίας ευκαιρίας να συνειδητοποιήσουν εν τοις πράγμασι πως ένα έργο, που κανονικά θα χρειαζόταν μακρόπνοους σχεδιασμούς και ιλιγγιώδεις προϋπολογισμούς για να διεκπεραιωθεί, κατορθούται καθημερινά μόνον με το περίσσευμα ή και το υστέρημα τον ανθρώπων του. Έτσι, η γνωριμία με αυτό θα γίνει μία μαθητεία ζωής, όπου η προσωπική πορεία ανίχνευσης και αξιοποίησης του εσωτερικού μας κόσμου συναντάται με τη συλλογική ανάγκη και την ικανοποιεί, οικοδομώντας ευγενείς ποιότητες βίου. Χριστός Ανέστη
17
6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ &ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Διαγωνισμός Αφίσας με θέμα την Εθελοντική Αιμοδοσία
Με αφορμή τις δράσεις που διοργανώνει η Δ.Δ.Ε. για τους μαθητές μέσω της ασύχρονης εκμάθησης εξαιτίας του Covid-19, επιθυμούμε τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στις δραστηριότητες του προγράμματος «Δημιουργώντας- Μαθαίνοντας στο σπίτι», με τη διεξαγωγή Διαγωνισμού Αφίσας με θέμα «Εθελοντική Αιμοδοσία».
Στο πλαίσιο όλης αυτής της προσπάθειας που καταβάλει ο Σύλλογός μας μέσα από διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και της κοινής γνώμης για τη Μεσογειακή Αναιμία και την εξάρτησή της από την εθελοντική προσφορά αίματος, επιθυμούμε να σας προτείνουμε τη διοργάνωση Διαγωνισμού Αφίσας με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων της ευθύνης σας μέσα από τις διαδικτυακές μαθησιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιείτε.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευελπιστούμε να ανταποκριθείτε στην πρότασή μας θετικά.
Με τιμή
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΟΥΚΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΡΑΤΖΗ ΕΥΔΟΞΙΑ - ΕΙΡΗΝΗ
18
7. Ροταριανός Όμιλος Βόλου
Ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων και επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 83 ετών ύπαρξης και δραστηριοποίησης με ποικίλες δράσεις στην πόλη του Βόλου, προτίθεται να συμμετέχει στη διοργάνωση του Διαγωνισμού Διηγήματος «Δημιουργούμε στο σπίτι» με θέμα του το Περιβάλλον και το τρέχον παγκόσμιο ιατρικό πρόβλημα
Ευελπιστούμε:
Α) Να δώσει την ευκαιρία στους/στις μαθητές/τριες να ξεκλειδώσουν το νόημα των λέξεων και να κατανοήσουν τη σημασία τους στον γραπτό λόγο, σε μια εποχή που προάγει και αποδέχεται την επιφανειακή επεξεργασία των πληροφοριών
Β) Να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να αποτυπώσει μέσω της γραπτής έκφρασης τις δικές της αγωνίες, όνειρα, ελπίδες και ανάγκες εν μέσω αυτής της κρίσης.
Γ) Να προωθήσει τη γραπτή δημιουργικότητα των μαθητών/τριών
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να αποστέλλετε τα ερωτήματά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
19
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (γονέα ή κηδεμόνα)
Προς τη ΔΔΕ Μαγνησίας
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
(γονέα ή κηδεμόνα για τη συμμετοχή του μαθητή ή της μαθήτριας στους διαγωνισμούς της ΔΔΕ Μαγνησίας «Δημιουργούμε στο Σπίτι»)
Ο/Η κάτωθι υπογεγραμμένος/η ………….……..……………………γονέας/κηδεμόνας του/της …………………………………………….…….…………………………….….. μαθητή/τριας του σχολείου……………………και τάξης ……………, δηλώνω υπεύθυνα ότι συναινώ και επιτρέπω στο παιδί μου να συμμετάσχει με δημιουργίες του στους Διαγωνισμούς της ΔΔΕ Μαγνησίας με θέμα: «Δημιουργούμε στο σπίτι». Επίσης, επιτρέπουμε τη δημοσίευση των έργων του ή εικόνων τους, ή και την έκθεσή τους σε εκθέσεις, εφόσον αναγράφεται σε αυτά το όνομα του/της. Το παιδί μου απέστειλε το/τα έργο/α του, ψηφιακά, στο mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και ΜΟΝΟ.
Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό και η αποδοχή των παρόντων όρων συνεπάγεται ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση του συμμετέχοντα τόσο για την καταχώρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία τον αφορούν σε αρχείο που θα τηρείται από τη ΔΔΕ Μαγνησίας όσο και την επεξεργασία και χρήση των δεδομένων αυτών αποκλειστικά και μόνο για τη διενέργεια και την επίτευξη του σκοπού του Διαγωνισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας και του Γενικού Κανονισμού περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΕΕ 679/2016).
Ημερομηνία .........../......../2020
Ο/Η Υπογεγραμμένος/η
(Όνομα – Υπογραφή)