Previous Next

Το 2018 αποτέλεσε μια σχολική χρονιά γεμάτη εκπαιδευτική ρομποτική για το σχολείο μας. Οι συμμετοχές μας σε διαγωνισμούς ρομποτικής της WRO Hellas (Πανελλήνιος Διαγωνισμός & Ολυμπιάδα), το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας eTwinning με την δράση "etwinning για το STEM", το Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας,  κέντρισαν τον ενδιαφέρον της πλειοψηφίας μαθητών του σχολείου μας και δημιούργησαν την ανάγκη για ακόμα περισσότερες δράσεις γύρω από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM.

Έτσι με την βοήθεια της πλατφόρμας εύρεσης εταίρων για προγράμματα Erasmus+, την οποία προσφέρει η υπηρεσία του eTwinning , αναζητήσαμε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές με κοινή επιδίωξη την υλοποίηση δράσεων σχετικά με τον προγραμματισμό υπολογιστών, την εκπαιδευτική ρομποτική και την ενσωμάτωση της μεθοδολογίας STEM στο σχολικό πρόγραμμα.
Το φθινόπωρο του 2018 εγκρίθηκε και ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα Erasmus+ KA229 με τίτλο “Schools Coding, Robots Meeting” με συμμετοχές εκπαιδευτικών και μαθητών από την Ελλάδα, Τουρκία και Ρουμανία.
Κοινός μας στόχος η μετατροπή των μαθητών και εκπαιδευτικών από απλούς χρήστες της τεχνολογίας και εφαρμογών σε παραγωγούς έργων τεχνολογίας, κώδικα απλών εφαρμογών, δραστηριοτήτων ανάπτυξης της υπολογιστικής σκέψης, επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων και ενσωμάτωσης της μεθοδολογίας STEM στο σχολικό πρόγραμμα, με οδηγό την εκπαιδευτική ρομποτική.
Το 2019 το πρόγραμμα μας εντάχθηκε στην δράση STEM 2.0 του eTwinning. Το STEM 2.0 αποτελεί μια επιπλέον ευκαιρία για ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων με τα συνεργαζόμενα σχολεία με οδηγό πάντα την εκπαιδευτική ρομποτική.
Μέσω του κιτ ρομποτικής που προσέφερε σε επιλεγμένα σχολεία η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν έργα ρομποτικής -STEM με την βοήθεια του μικρουπολογιστή micro:bit. Ήδη οι μαθητές ξεκίνησαν να εκπονούν έργο με ρομποτικούς βραχίονες τόσο με την χρήση του micro:bit όσο με το Lego EV3, τα οποία θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο Μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας στον Βόλο καθώς και στο επόμενη κινητικότητα τους για το πρόγραμμα Erasmus+ , στην επίσκεψη τους στην Ρουμανία.

DSC 0024a DSC 0033a
DSC 0028a  SchoolsCodingLogo

 

Σε σειρά τηλεδιασκέψεων μέσα από την πλατφόρμα του eTwinning θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου. 

eventΟι τηλεδιασκέψεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus+ KA229 και STEM 2.0με τίτλο "Schools Coding Robots Meeting".  Στόχο έχουν οι συμμετέχοντες ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών να γνωριστούν, να συνομιλήσουν και να περιγράψουν τις δράσεις των σχολείων τους.

Επιπλέον κατα την διάκρεια της σχολικής χρονιάς θα προτείνουν ιδέες, θα αναπτύξουν συνεργασίες και και θα ανταλλάξουν εμπειρίες,  παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό και καλές πρακτικές μέσα από εργασίες και δράσεις  της διδασκαλίας STEM και με την βοήθεια των εργαλείων της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, και του Προγραμματισμού.

Η πρώτη τηλεδιάσκεψη  μεταξύ των σχολείων (https://live.etwinning.net/events/event/97244),θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 5/12/2019 στις 12.00. Οι μαθητές θα γνωριστούν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν διάφορα εργαλεία κατασκευές και εργασίες τους στα πλαίσια των προαναφερόμενων προγραμμάτων.

Το 8ο Γυμνάσιο Βόλου χρησιμοποιεί συστηματικά εδώ και μερικά χρόνια την πλατφόρμα eTwinning για συνεργασίες με σχολεία του εξωτερικού, εκπόνηση project και δράσεων, συμμετοχή σε ευρωπαϊκές επιμορφώσεις και σεμινάρια ενώ αρκετοί εκπαιδευτικοί του συλλόγου είναι έμπειροι κα ενεργοί eTwinners με βραβευμένα projects.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου για τη χορηγία σας που αφορά τη συνδρομή συμμετοχής και του διαγωνιστικού εξοπλισμού για την μαθητική ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας.
Έτσι με τη βοήθειά σας, 10 μαθητές του σχολείου μας θα μπορέσουν να συμμετάσχουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στο διεθνή διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής FIRST LEGO LEAGUE, για τον οποίο ο προκριματικός θα διεξαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στο Βόλο και ο τελικός στα μέσα Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το σχολείο μας καλύπτει την περιοχή της Νέας Δημητριάδας που χαρακτηρίζεται ως μια από τις φτωχές οικονομικά περιοχές του Βόλου. Η πλειοψηφία των μαθητών μας προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες πέραν αυτών που το σχολείο μας προσφέρει.

Η χορηγία σας δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχουν μαθητές που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά για τη συνδρομή και συμμετοχή τους.
Από την πλευρά μας σας διαβεβαιώνουμε ότι με χαρά η ομάδα μας θα κάνει αναφορά στον χορηγό μας ενώ σε κάθε διαγωνισμό θα συνεχίσουν να φέρουν το σήμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στα ομαδικά μπλουζάκια τους από παλαιότερη χορηγία σας και μαζί με τις ιδέες και τις αξίες που αυτός αντιπροσωπεύει.

IMG 1538small

IMG 1548small


Συμμετοχή του 8ου Γυμνασίου στον Πανελλήνιο διαγωνισμός Εκπ. Ρομποτικής Θεσσαλίας WRO 2019

Το παρών του έδωσε και φέτος το Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του 8ου Γυμνασίου Βόλου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 της WRO Ελλάς για την περιφέρεια Θεσσαλίας. Το σχολείο μας συμμετείχε με δύο ομάδες αρχάριων, οι οποίοι ξεκίνησαν το μαγικό ταξίδι της ρομποτικής τον φετινό Σεπτέμβρη και δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στις διαγωνστικές πίστες των Τρικάλων.

Στις 2 Φλεβάρη διεξήχθη στον Βόλο η προκριματική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής First Lego League,  υπό την ευθύνη της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 100 μαθητές σε έντεκα ομάδες απ’ όλη τη Θεσσαλία, ανάμεσα τους και η ομάδα "SpongeBots" του εργαστηρίου εκπαιδευτικής Ρομποτικής του 8ου Γυμνασίου Βόλου. Η ομάδα μας κατέλαβε μια από τις τέσσερις θέσεις πρόκρισης και θα συμμετάσχει στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 16-17 Μαρτίου 2019. Τους SpongeBots αποτελούν οι:
Δεμίρης Κωνσταντίνος, Κρανάς Κωνσταντίνος, Σταυρακούδης Αρσένης, Βασίλεβα Ιωάννα, Σταματίου Γιάννης, Νικολέρης Κυριαζής, Κουσκουρίδας Στέργιος, Καραγιάννης Δημήτρης και Βογιατζιδόπουλος Γιώργος. Προπονητές: Σαμαράς Νικόλαος Πληροφορικής και Καλογήρου Αναστασία Φυσικής.

Ευχόμαστε στην ομάδα μας καλή προετοιμασία και καλή επιτυχία στον τελικό!

prizes Prokrimatikoi
Team table spongebots

 

 

 

Στα πλαίσια του διαγωνισμού της First Lego League με τίτλο Into Orbit οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου σχημάτισαν δεκαμελή ομάδα με την ονομασία "SpongeBots".  Για τους σκοπούς του διαγωνισμού επέλεξαν εντόπισαν και ερεύνησαν ένα πρόβλημα σχετικό με τα διαστημικά ταξίδια. Επέλεξαν λοιπόν το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών (Space Debris), μελέτησαν σε βάθος και ερεύνησαν τον παγκόσμιο ιστό σχετικά με το πρόβλημα και τις λύσεις του και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι γνώσεων με σκοπό την την γνωστοποίηση του προβλήματος στην μαθητική κοινότητα και την διάχυση των αποτελεσμάτων. 

Page 1 of 2