«Εκκλησιάζουσαι» του Αριστοφάνους

IMG 1057

Η πολιτιστική ομάδα «Μουσικοθεατρικά-Εναλλακτικά» μεγάλωσε, τόσο ηλικιακά, όσο και ως προς τον τίτλο και τις δραστηριότητές της. Η Κατερίνα και η Μαρία συνεχίζουν να εμπνέουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους που τις ακολουθούν πιστά 14 χρόνια τώρα. Η Κατερίνα σημειώνει:

«Τα Μουσικοθεατρικά-Εναλλακτικά και φίλοι» δημιουργήθηκαν πριν από δεκατέσσερα χρόνια στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου από την καθηγήτρια του σχολείου Κατερίνα Παπαθανασίου, μαθηματικό και υψίφωνο, με γνώμονα την προώθηση του πολιτισμού μέσα από την καλή ποιοτική μουσική συμπεριλαμβανομένων των στίχων, καθώς και μέσα από τον ορθό Ελληνικό λόγο θεατρικών κειμένων και με όραμα το 8ο Γυμνάσιο Βόλου να γίνει τόπος συγκέντρωσης των μαθητών του και δημιουργίας στον ελεύθερο χρόνο τους.

Δικαιώνοντας το σύνθημα των «Μουσικοθεατρικών-Εναλλακτικών» ότι σχολείο δεν μπορεί να είναι μόνο μαθήματα αποδείχθηκε με το πέρασμα των χρόνων ότι, όταν υπάρχουν καθηγητές που μοιράζουν τον ελεύθερο χρόνο τους στους μαθητές τους, τότε υπάρχουν μαθητές που τον «αρπάζουν» και έτσι προκύπτουν δεσμοί φιλίας, σεβασμού, αγάπης , δημιουργίας που οδηγούν σε μεγαλειώδεις συνεργασίες τις οποίες μόνο να τις επιδιώκουμε, προωθούμε και θαυμάζουμε μπορούμε. Μ΄ άλλα λόγια η εκπαίδευση συνεχίζεται εκτός τάξης και εκτός σχολικού ωραρίου και όλοι μαζί καθηγητές και μαθητές γίνονται καλύτεροι.

Δεν είναι τυχαίο που η ομάδα αποτελείται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο από 70-80 μαθητές του σχολείου. Η λέξη «φίλοι» στον τίτλο του προγράμματος χρησιμοποιείται για να συμπεριλάβει όλους εκείνους τους μαθητές του γυμνασίου, που ήταν μέλη του προγράμματος και εξακολουθούν να είναι, αν και φοιτούν τώρα σε Λύκεια ή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς και γονείς που βοηθούν αμέριστα.

Κύριο μέλημα της ομάδας είναι η προσφορά και η αλληλεγγύη, καθώς και η επίγνωση ότι τίποτε στη ζωή, δεν είναι δεδομένο. Η συνεργασία με τη ΦΛΟΓΑ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν της προσφέρθηκαν τα έσοδα από δύο μουσικοθεατρικές παραστάσεις της ομάδας, με τίτλο ?Bonjour, μαντάμ Σουσού», γεγονός που επαναλήφθηκε και φέτος με τις «Εκκλησιάζουσες». Οι «Εκκλησιάζουσες» διασκευάστηκαν έτσι ώστε να ταιριάζει το κείμενο στο νεαρόν της ηλικίας των παιδιών. Από το δρώμενο ο χορός αντικαταστάθηκε από τη Χορωδία των Μουσικοθεατρικών(την αποτελούν 67 μαθητές) που απέδωσε σύγχρονες Ελληνικές συνθέσεις των: Θάνου Μικρούτσικου, Μίμη Πλέσσα, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Χατζιδάκι, Στάθη Μάστορα.

Ένα παλιό Αφρικάνικο ρητό λέει ότι: «αν θέλετε να πάτε μακριά, πηγαίνετε μαζί», έτσι λοιπόν Ογδόντα παιδιά τρυφερής ηλικίας προσέγγισαν και απέδωσαν το έργο του Αριστοφάνη, επί της σκηνής της Παλαιάς Ηλεκτρικής Βόλου, δύο φορές 23 και 25 Ιανουαρίου 2017, για τα παιδιά της Φλόγας.

Κατερίνα Παπαθανασίου

 

Πηγή: https://blogs.sch.gr/kosamy/2017/02/05/εκκλησιάζουσαι-του-αριστοφάνους/εκκλησιάζουσαι-του-αριστοφάνους/

 

https://www.youtube.com/embed/LrN4CGDdIi4