Στις 10 Μαρτίου 2022 τα τμήματα Α2 και Β1 του σχολείου μας με την επιμέλεια της μουσικού κας Αθανασίας Γκόγκα συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με θέμα τα ξύλινα πνευστά. Μαζί με άλλα 170 σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να δουν ζωντανά την ορχήστρα- μέσω zoom-, να ακούσουν έργα ξένων κια ελλήνων συνθετών ( Haydn, Debussy, Καρακάσης), να γνωρίσουν τους ήχους και τους τρόπους παιξίματος τωμ ξύλινων πνευστών και τέλος να υποβάλουν ερωτήματα στους μουσικούς της ορχήστρας. Υπήρξε μία ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές και  θα επιδιωχθεί να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες.

ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΈΜΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Την Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου εκδήλωση που απευθυνόταν στους γονείς και είχε θέμα της την εξάρτηση των παιδιών από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας της εποχής μας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση του σχολείου με τη σνδρομή του Συλλόγου Γονέων. Καλεσμένοι - ομιλητές ήταν μέλη του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, οι οποίοι  παρουσίασαν με παραστατικό και γλαφυρό τρόπο τις ανάγκες των παιδιών στο πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας, τις διαστάσεις του προβλκήματος της εξάρτησης από τα ηλεκτρονικά μέσα, τις επιπτώσεις και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι γονείς συμμετείχαν σε ένα είδος διαδραστικού εργαστηρίου, υπέβαλαν ερωτήσεις και έγινε συζήτηση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν κια αρκετοί εκπαιδευτικοί του σχολείου. Επίσης οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ πληροφόρησαν τους γονείς για το ρόλο και τη δράση του Κέντρου και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων προστατευτικών μέτρων για την πανδημία.

Οι μαθητές της Γ? τάξης του 8ου Γυμνασίου Βόλου πραγματοποίησαν από την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 έως και το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ναύπλιο. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές Ζήσης Γεώργιος, Καρασμάνογλου Γεωργία, Λουφοπούλου Εβελίνα και Αναστασίου Αθανάσιος. Κατά την διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε τόπους με εξαιρετικά ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Στην πορεία προς την Πελοπόννησο η πρώτη στάση στο τεχνικό έργο του Ισθμού της Κορίνθου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και ενθουσιασμό στους μαθητές . Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, το μυθικό βασίλειο του Αγαμέμνονα με την επιβλητική Πύλη των Λεόντων και τους θολωτούς τάφους. Μοναδική εμπειρία αποτέλεσε και η περιήγηση στην παλιά πόλη του Ναυπλίου με τα γραφικά στενά δρομάκια ,τα ιστορικά κτήρια και τα δύο ενετικά κάστρα ,την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι. Η ξενάγηση στο φρούριο του Παλαμηδίου απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς προηγήθηκε η ανάβαση των 999 σκαλοπατιών. Επίσης ακολούθησε επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο ,το Ασκληπιείο και το αρχαίο θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου ,όπου οι μαθητές μπόρεσαν να έχουν μια δυνατή αποτύπωση του κόσμου της αρχαιότητας στην τελειότερη μορφή του.
Μέσα από τις δράσεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής οι συμμετέχοντες μαθητές πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στο παρελθόν, το οποίο αποτέλεσε ερέθισμα για να κατανοήσουν οι μαθητές την ιστορική διαδρομή και εξέλιξη της Ελλάδας .

1582582147979 1582582595835
1582582147817 1582582755618

 

Κατόπιν απόφασης του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών, την Πέμπτη 20/02/20 (Τσικνοπέμπτη), μετά την 3η διδακτική ώρα, πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας εκδήλωση με θέμα: "Αναβίωση παραδοσιακών εθίμων". Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατασκευάστηκε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς το "γαϊτανάκι" και ακολούθησε χορός ή ακριβέστερα ένα χορευτικό παιγνίδι, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα και τη διάθεση των ημερών. 
(https://www.youtube.com/watch?v=qy3xDkea2H4).

Στη συνέχεια, υπό τους ήχους αποκριάτικων τραγουδιών, ακολούθησε το παραδοσιακό ψήσιμο των κρεατικών  στα κάρβουνα (τσίκνισμα), που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τους μαθητές του 15μελούς Συμβουλίου του Σχολείου. Η μέρα έκλεισε με το ψήσιμο κρεατικών από τους εκπαιδευτικούς.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Στο Σχολείο μας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα: ?Εικόνες απ? τη γειτονιά μου?. Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές απ? όλες τις Τάξεις του Σχολείου. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φωτογραφιών, συγκροτήθηκε η Κριτική Επιτροπή που αποτελούνταν από τρεις εκπαιδευτικούς και τρία μέλη του 15μελούς Συμβουλίου. Η ψηφοφορία για την επιλογή των καλύτερων φωτογραφιών έγινε από την Κριτική Επιτροπή και ηλεκτρονικά από τους μαθητές του Σχολείου, μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Edmondo.

Τα τελικά αποτελέσματα του Διαγωνισμού είναι:
1ο Βραβείο: Σαβίνα Ρίκου, μαθήτρια του Α4 τμήματος,
2ο Βραβείο: Κυριακοπούλου Ευτυχία, μαθήτρια του Γ2 τμήματος και
3ο Βραβείο: Γκαβοπούλου Παναγιώτα, μαθήτρια του Β1 τμήματος
στους οποίους δόθηκε από ένα βιβλίο με θέμα τη Φωτογραφία.

Οι μαθητές:
1. Ασμέλη Βάια, μαθήτρια του Α1 τμήματος
2. Βεργώνη Στεφανία, μαθήτρια του Β1 τμήματος
3. Βούλγαρη Μαρία, μαθήτρια του Γ1 τμήματος
4. Τσαρούχα Αγγελική, μαθήτρια του Γ3 τμήματος και
5. Κουτσός Βασίλης, μαθητής του Α2 τμήματος,
που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό και δεν βραβεύτηκαν πήραν Έπαινο Συμμετοχής.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου, σε συνεργασία με το 8ο Λύκειο Βόλου και το Ε.Κ.Φ.Ε Μαγνησίας, το Σάββατο 01/02/20, πραγματοποιήθηκε η Α΄ Φάση του 16ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (https://pdbio.pev.gr/) κάθε χρόνο, για μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου του νομού μας. Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν 80 μαθητές από όλα τα Λύκεια του Νομού και 7 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εθελοντικά τον οργάνωσαν και τον πραγματοποίησαν, οι:

1. Κολτσιδόπουλος Ευριπίδης, Βιολόγος, Υποδιευθντής του 8ου Γυμνασίου Βόλου,
2. Γουρλά Θεοδώρα, Χημικός, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Μαγνησίας,
3. Μήτας Αθανάσιος, Βιολόγος, καθηγητής 1ου ΓΕ.Λ. Βόλου,
4. Βάτσιος Ξενοφών, Γεωλόγος, καθηγητής του 8ου Γυμνασίου Βόλου
5. Καλογήρου Αναστασία, Φυσικός Τμημάτων Ένταξης του 8ου Γυμνασίου Βόλου,
6. Καλύβα Κωνσταντίνα, Βιολόγος, καθηγητής 8ου ΓΕ.Λ. Βόλου και
7. Γαλανοπούλου Ευανθία, Βιολόγος, καθηγήτρια 6ου ΓΕ.Λ. Βόλου.

Η διεξαγωγή του Διαγωνισμού ήταν απόλυτα επιτυχής και έμειναν ικανοποιημένοι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι συμμετέχοντες μαθητές.

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες του πρώτου τμήματος της Β΄ Τάξης με συνοδούς τις φιλολόγους καθηγήτριες Βέρα Βασιαρδάνη, Μαρίτα Μπαμπαλίκη και Αλεξάνδρα Νταφοπούλου, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο εργαστήριο υφαντικής του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Μαγνήτων και Δον Δαλεζίου) στο πλαίσιο του μαθήματος της «Ιλιάδας».
Οι μαθητές/ήτριες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κλώθοντας και υφαίνοντας?», που υλοποιείται με ευθύνη της μουσειοπαιδαγωγού κας Αποστολίας Αρμπελιά και της εκπαιδεύτριας υφαντικής κας Κερασίας Καρκαλά. Είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την πανάρχαια τέχνη της υφαντικής, να δουν από κοντά παραδοσιακούς αργαλειούς και να υφάνουν οι ίδιοι με την καθοδήγηση των υπευθύνων του προγράμματος. Επίσης δημιούργησαν σε τελάρα τα πρώτα δικά τους μικρά υφαντικά έργα.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να έρθουν σε επαφή βιωματικά με μια τέχνη που αναφέρεται πολύ συχνά στα ομηρικά έπη ως τιμητικό έργο όλων των γυναικών της εποχής εκείνης, ακόμη και των θεών, και ασκείται με τον ίδιο τρόπο μέχρι και σήμερα. Η εμπειρία αυτή και οι γνώσεις που αποκόμισαν τους βοήθησε να προσεγγίσουν πιο ουσιαστικά μια πτυχή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας που σχετίζεται με τον ρόλο της γυναίκας και να αντιληφθούν την έννοια της συνέχειας και της παράδοσης στις ανθρώπινες τέχνες και δραστηριότητες. Οι μαθητές/ήτριες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν όλοι με ενθουσιασμό στη δράση.

20191216 110247 IMG 20191216 100617
IMG 20191216 101021 2 FB IMG 1576506529799
IMG 20191216 101108 1 IMG 20191216 104906 1

 

Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες του πρώτου τμήματος της Α΄Τάξης συνοδεία του φιλολόγου καθηγητή τους και διευθυντή Ανδρέα Συκιώτη και της φιλολόγου καθηγήτριας Μαρίτας Μπαμπαλίκη πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ως θέμα: « Αρχαία κοσμήματα: ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις». Σε 80 περίπου λεπτά ξετυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των παιδιών η ιστορία του κοσμήματος από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους μέσα από ερωτήματα που έθεταν και απαντούσαν τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια του αντίστοιχου εκπαιδευτικού υλικού που τους δόθηκε. Με τον τρόπο αυτό οδηγήθηκαν στην παρατήρηση των αντίστοιχων εκθεμάτων του Μουσείου. Υπεύθυνη του προγράμματος, η οποία ξενάγησε τα παιδιά στους σχετικούς χώρους του Μουσείου, ήταν η κυρία Ευμορφία Τσαμάγκα.

Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιδεικνύοντας το δέοντα σεβασμό στο χώρο και ενδιαφέρον για τις νέες γνώσεις που αποκόμιζαν. Εξάλλου, επιδίωξη της επίσκεψης ήταν παράλληλα με την επιμόρφωση να δώσει ένα ερέθισμα στα παιδιά για να εντάξουν το Μουσείο στις ενασχολήσεις του ελεύθερου χρόνου.

   Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εγκεκριμένο από το Υπουργείο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ΄τάξης. Μετά από προγραμματισμό  επισκέφτηκαν το σχολείο δύο μαίες από το Κέντρο Υγείας Βόλου, οι οποίες κατά τις δύο τελευταίες ώρες του σχολικού προγράμματος ανέπτυξαν στις μαθήτριες και στους μαθητές δύο θέματα: α)" Είμαι έφηβος/η, τι μου συμβαίνει" και β) " Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα". 

   Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές/τριες να ενημερωθούν με εγκυρότητα και υπευθυνότητα  για ζητήματα που αφορούν την κρίσιμη και ευαίσθητη ηλικία τους και για τα οποία  οι γνώσεις τους είναι ελλιπείς ή και εσφαλμένες. 

     Οι μαθητέες/τριες έδειξαν ενδιαφέρον για τα θέματα, υπέβαλαν ερωτήσεις και  συζήτησαν γι΄αυτά. 

 

   

 

 

 

Page 1 of 2