To eTwinning αποτελεί την μεγαλύτερη σχολική κοινότητα της Ευρώπης. Μέσα από την πλατφόρμα αυτή, όλα τα μέλη της κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, δοιήκηση, έχουν την δυνατότητα να επιικοινωνήσουν, να συνάψουν συνεργασίες, να αναπτύξουν σχέδια και δράσεις, να εκπονήσουν έργα Erasmus+ και να πραγματοποιήσουν ανταλλαγές μαθητών και εκπαιδευτικών.
To σχολείο αγκαλιάζει το eTwinning. Όλο και περισσότερες εκδηλώσεις, δραστηριότητες και συνεργατικά έργα υλοποιούνται πλέον μέσω της πλατφόρμας του. Σταδιακά οι εκπαιδευτικοί του συλλόγου μας δημιουργούν τον δικό τους λογαριασμό και επιμορφώνονται τόσο στην χρήση της πλατφόρμας eΤwtinning live όσο και στην πλατφόρμα twinspace.
Το σχολείο μας διατηρεί μια ομάδα ? πυρήνα etwinners εκπαιδευτικών για την οργάνωση συνεργατικών έργων αλλά και για την αναζήτηση και σύναψη συμπράξεων με σχολεία άλλων χωρών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+. Κάθε χρόνο γύρω στους 60 μαθητές εμπλέκονται μέσω του etwinning σε διάφορες δράσεις όπως τηλεδιασκέψεις με ομάδες μαθητών από χώρες του εξωτερικού, παρουσίαση εκδηλώσεων στα πλαίσια ειδικών ημερών όπως ημέρα των γλωσσών, η μέρα του κώδικα, διαγωνισμοί εκπαιδευτικής Ρομποτικής έργα STEM κ.λ.π.
Το σχολείο μας βραβεύτηκε το 2018 με την Εθνική και την Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας (Quality LabeL) για το πρώτο έργο που πραγματοποίησε μέσα από την πλατφόρμα του etwinning.
Το έργο "EU-Robotics STEM" αναπτύχθηκε σε συνεργασία με σχολεία της Ελλάδας και Τουρκίας στα πλαίσια της "δράσης etwinning για το STEM". Από την δράση αυτή το σχολείο μας προμηθεύθηκε δωρεάν κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής με το οποίο οι μαθητές ανέπτυξαν συνεργατικές δραστηριότητες μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου. Μπορείτε να δείτε την σελίδα του έργου στην διεύθυνση:
https://twinspace.etwinning.net/60422/home
Την περίοδο 2018 - 2020 πραγματοποιείται στο σχολείο μας το έργο"Schools Coding Robots Meeting". Μετά την πρώτη μας επιτυχία οι etwinners του σχολείου μας αναζήτησαν συνεργασίες μέσω της πλατφόρμας etwinning, για την δημιουργία ενός έργου με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική και την φιλοσοφία STEM. Οι έταιροι συνεργάτες βρέθηκαν, εκπονήθηκε το σχέδιο και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του ως έργο ΚΑ229 μεταξύ των χωρών συνεργατών Τουρκίας και Ρουμανίας.
Μέσα από αυτό το έργο έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις και στις κατα τόπους επισκέψεις των σχολείων και μέσω του eTwinning. Τηλεδιασκέψεις, για την γνωριμία των μαθητών, φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και συμμετοχή και διεθνής διαγωνισμού εκπ. ρομποτικής, συνεργατικές δράσεις στον προγραμματισμό με Scratch, δράσεις κατασκευής ρομπότ με Lego EV3 και Arduino. Στις κατα τόπους επισκέψεις εκπαιδευτικοί από τις τρεις χώρες επιμορφώνονται σε παραπάνω πλατφόρμες και δημιουργούν διαθεματικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται στις σχολικές τάξεις.
Το ίδιο έργο εντάχθηκε και στην etwinning δράση STEM 2.0, που σκοπό έχει την ανάπτυξη έργων για επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, προκειμένου να αποδειχθεί στους μαθητές σχετικά με τις σταδιοδρομίες που σχετίζονται με STEM και τα οφέλη της απασχόλησης τους σε αυτούς τους τομείς. Για την συμμετοχή στην δράση το σχολείο μας προμηθεύτηκε με δωρεάν εκπαιδευτικό κιτ ρομποτικής.
Τον Οκτώμβριο του 2019 το σχολείο μας πραγμαδοποίησε μέσω του etwinning δύο δράσεις για την Ευρωπαϊκη Εβδομάδα Κώδικα EU-CodeWeek. Στη πρώτη δράση Live Event Course: "How to Create Your Own Game in One Hour" with Matthias L?we, είκοσι μαθητές της Γ' τάξης Γυμνασίου μαζί με δύο καθηγητές συμμετείχαν στη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος που παρείχει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικά με θέμα: Πως να δημιουργήσεις το δικό σου παιχνίδι σε μια ώρα". Η δραστηριότητα πραγματοποιήθκε στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου.
Στη δεύτερη δράση Run Robots Run! τo εργαστήριο Ρομποτικής-STEM του σχολείου μας πραγματοποιήσε 4 δίωρα μαθήματα για μαθητές της Α Γυμνασίου με θέμα την κατασκευή και κίνηση ρομπότ. Οι μαθητές έμαθαν τις βασικές αρχές κατασκευής και προγραμματισμού των ρομπότ ώστε να κινούνται και να στρίβουν. Επίσης θα διδάχθικαν κάποιες βασικές αρχές μαθηματικών και φυσικής σχετικά με την περιστροφή των τροχών και την ταχύτητα και τα εφαρμόσαν προγραμματιστικά στα ρομπότ τους. Στο τελευταίο μάθημα πραγματοποιηθείκαι μίνι αγώνας ταχύτητας των ρομπότ.
Παράλληλα με τις δράσεις eTwinning στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται με online σεμινάρια που διοργανώνονται εθνικά μέσω της Κοινότητας Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών etwinning καθώς και μέσω του eTwinning Live. Μέχρι στιγμής εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί στη "Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο", στα "Εργαλεία επεξεργασίας πολυμέσων" και στην "Eκπαιδευτική ρομποτική με χρήση Arduino".
Το εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής του 8ου Γυμνασίου αναπύσσει κάθε χρόνο έργα STEM και Εκπ. Ρομποτικής σε συνεργασία με εταίρους του εξωτερικού με βάση συνεργασίας και επικοινωνίας την πλατφόρμα που προσφέρει το eTwinning.
